Mõningaid nippe, mida võib aias vaja minna.

Sipelgad:
a) Aia, eriti kasvuhoone sipelgatele aitab päris hästi kui pesa kohta pritsida tubaka leotisega (50 g tubakat (ca 1 pakk sigarette) soovitavalt „mahorka“ 10 l vee kohta ja lasta 3 ööpäeva seista)

b) Kuklase pesa on võimalik teisaldada, kuid siis peab kindlasti ka maa seest ca 50 cm välja kaevama. Teialdamisel on kasulik kontrollida ka uues kohas veesoone asukohta, (soovitavalt veesoonte ristile), muidu võivad ka üsna kaugelt tagasi kolida.

c) Murelased, kes ajavad vundamendi äärest ja kõnniteede alt liiva välja vajavad kindlasti keemilist tõrjet. Võib kasutada ka pulbrit, aga kogemused näitavad, et pritsimine on tõhusam. Tuleb silmas pidada, et siin on sipelgas väga ohtlik kahjur eriti hoonele endale (õõnestavad ära vundamendi ja hoone võib vajuma hakata. Olen seda ise mitu korda näinud). See, et nad tuppa tükivad on pigem iluviga.

d) Suured hobusipelgad kahjustavad eelkõige puitkonstruktsioone. Kindlasti vajavad keemilist tõrjet.

e) Vaaraosipelgad vajavad kindlasti tõrjet terves majas. Mitte mingil juhul pritsida. Tarvitada ainult mürksöötasid. Jaemüügi vahenditest tasub proovida ainult geeli. Pigem soovitan siiski spetsialisti poole pöörduda.

Mitmesugused aiakahjurid: Kunagisel kuulsal õunakasvatajal Sukmitil oli väga tõhus nipp, mida tasuks katsetada. Tema sidus kevadel iga õunapuu külge 2-3 piimapudelit, kuhu pani põhja ca 2cm kefiiri või hapupiima. Sügiseks olid pudelid ääreni igasuguseid putukaid täis ja igatahes õunad temal kunagi ussitanud ei olnud.

Herilased: Herilaste pesad peaks üles otsima võimalikult vara, mai lõpus, juuni algul. Siis on nende hävitamine veel suhteliselt ohutu. Pimedas tasku lambi valgel toppida kotti ja ülevalt kinnituskoht pika noaga läbi lõigata. Kui hiljaks jäädakse, eriti augustis, on see töö juba märksa ohtlikum, eriti kui tegu on vaablasega, või ei ole pesakoht ligipääsetav.

Sääskede puukide jne. peletamiseks on minu arvates parim vahend „Difusiil“. Väga palju on abi ka näiteks lavendli õlist. See on ohutu ka lastele.

Juhan Tomson